Přijatá zpráva - vysvětlení, doplnění, změna dokumentace

Zadávací řízení Zřízení elektrické požární signalizace EPS, evakuačního rozhlasu ER, rozvody SCS 2020/0062
Odesílatel Zbyněk Tichý
Organizace odesílatele Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem [IČO: 44555601]
Příjemce Všichni (včetně veřejnosti)
Datum 16.09.2020 13:13:44
Předmět Re: Žádost o vysvětlení zadávací dokumentace

Zadavatel je povinen postupovat v souladu se zák. č. 134/2016 Sb.

§ 98

Vysvětlení zadávací dokumentace
(1) Zadavatel může zadávací dokumentaci vysvětlit, pokud takové vysvětlení, případně související dokumenty, uveřejní na profilu zadavatele, a to

a) nejméně 5 pracovních dnů před uplynutím lhůty pro podání žádostí o účast, předběžných nabídek nebo nabídek, nebo

b) v případech, kdy je lhůta pro podání nabídek zkrácena podle § 57 odst. 2 písm. b) nebo § 59 odst. 5, nejméně 4 pracovní dny před uplynutím lhůty pro podání žádostí o účast, předběžných nabídek nebo nabídek.

(2) Pokud se vysvětlení zadávací dokumentace týká částí zadávací dokumentace, které se neuveřejňují podle § 96 odst. 2, odešle je nebo předá zadavatel všem dodavatelům, kteří podali žádost o příslušné části zadávací dokumentace; odstavec 1 se nepoužije.

(3) Pokud o vysvětlení zadávací dokumentace písemně požádá dodavatel, zadavatel vysvětlení uveřejní, odešle nebo předá včetně přesného znění žádosti bez identifikace tohoto dodavatele. Zadavatel není povinen vysvětlení poskytnout, pokud není žádost o vysvětlení doručena včas, a to alespoň 3 pracovní dny před uplynutím lhůt podle odstavce 1. Pokud zadavatel na žádost o vysvětlení, která není doručena včas, vysvětlení poskytne, nemusí dodržet lhůty podle odstavce 1.

(4) Pokud je žádost o vysvětlení zadávací dokumentace doručena včas a zadavatel neuveřejní, neodešle nebo nepředá vysvětlení do 3 pracovních dnů, prodlouží lhůtu pro podání nabídek nejméně o tolik pracovních dnů, o kolik přesáhla doba od doručení žádosti o vysvětlení zadávací dokumentace do uveřejnění, odeslání nebo předání vysvětlení 3 pracovní dny.

(5) Pokud by spolu s vysvětlením zadávací dokumentace zadavatel provedl i změnu zadávacích podmínek, postupuje podle § 99.

§ 99

Změna nebo doplnění zadávací dokumentace
(1) Zadávací podmínky obsažené v zadávací dokumentaci může zadavatel změnit nebo doplnit před uplynutím lhůty pro podání žádosti o účast, předběžných nabídek nebo nabídek. Změna nebo doplnění zadávací dokumentace podmínek musí být uveřejněna nebo oznámena dodavatelům stejným způsobem jako zadávací podmínka, která byla změněna nebo doplněna.

(2) Pokud to povaha doplnění nebo změny zadávací dokumentace vyžaduje, zadavatel současně přiměřeně prodlouží lhůtu pro podání žádostí o účast, předběžných nabídek nebo nabídek. V případě takové změny nebo doplnění zadávací dokumentace, která může rozšířit okruh možných účastníků zadávacího řízení, prodlouží zadavatel lhůtu tak, aby od odeslání změny nebo doplnění zadávací dokumentace činila nejméně celou svou původní délku.

Na základě výše uvedeného zadavatel uvádí, že lhůta pro podání nabídek bude přiměřeně upravena nejméně o lhůtu prodlení s uveřejněním odpovědi, nebo v případě postupu dle § 99, může být lhůta upravena o celou původní lhůtu.
Vzhledem k tomu, že má zadavatel zájem na podání kvalitně vypracovaných vzájemně porovnatelných nabídek, bude poskytnut dodavatelům dostatečný čas na případné další žádosti o vysvětlení zadávací dokumentace.

Původní zpráva

Datum 16.09.2020 11:04:11
Předmět Žádost o vysvětlení zadávací dokumentace

Dotaz:
Zadavatel dne 10.9.2020 na portálu E-ZAK uvedl: „Zadavatel obdržel větší množství žádostí o vysvětlení zadávací dokumentace. Vzhledem k rozsahu požadovaných informací zadavatel postupně uveřejní odpovědi a přiměřeně prodlouží lhůtu pro podání nabídek.
Zadavatel v rámci transparentního jednání současně informuje, že upravuje lhůtu pro podání nabídek do 25.09.2020 do 10:00.“

V ZD článek 2 odst. 3 je zadavatelem lhůta na vysvětlení ZD stanovena na „…nejpozději do 2 pracovních dnů od doručení žádosti dodavatele“. 15.9.2020 zadavatel neuveřejnil žádnou odpověď na množství žádostí o vysvětlení zadávací dokumentace.
Bude tedy zadavatel opakovaně prodlužovat lhůtu pro podání nabídek tak, aby dodavatelé mohli případně vznést žádost o vysvětlení/změny/doplnění zadávací dokumentace v zákonné lhůtě 8 pracovních dnů před uplynutím lhůty pro podání nabídek, a to k avízovanému příslibu „postupně uveřejňovaných odpovědí“ - vysvětlení/změny/doplnění zadávací dokumentace zadavatele, které však ještě 15.9.2020 nebylo zadavatelem zveřejněno na portálu E-ZAK?

Děkuji za odpověď