Přijatá zpráva - vysvětlení, doplnění, změna dokumentace

Zadávací řízení Dodávka IT zařízení pro MOPR v DNS - 2019/0108
Odesílatel Kateřina Drozdová
Organizace odesílatele Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem [IČO: 44555601]
Příjemce Všichni (včetně veřejnosti)
Datum 15.07.2019 12:38:12
Předmět Vysvětlení zadávací dokumentace

Zadavatel na základě žádosti dodavatele o vysvětlení zadávací dokumentace uveřejňuje následující informace.
DOTAZ:
U počítačů je požadavek -" S podporou ovladačů pro OS Win7 64bit (ovladače pro LAN, Audio, Chipset, USB 3.0) a OS Win10 64bit. "
V dnešní době žádný z výrobců nepodporuje OS Win7. Dnes výrobci počítačů a komponent podporují pouze aktuální Windows 10. Počítače se v dnešní době staví výhradně intel procesorech 8. a 9, případně AMD ryzen 2. a 3.generace, které starší OS nepodporují. Nelze tedy nabídnout žádný nový PC, který by podporoval Windows 7. Akceptujete PC, které má ovladače pouze na Windows 10?

ODPOVĚĎ:
Některé chipsety (například H310 R2.0) mají revizi, která má k dispozici ovladače pro systém Windows 7 ... jde o ovladače pro USB3 řadič, Intel Management Engine Interface a Intel Rapid Storage Technology. Plus ovladače pro audio a síťové karty (aby nebylo nutné řešit samostatným zařízením), ale ty mají podporu vcelku běžně. Důvod, proč není u desek uvedena plná podpora Windows7 je ten, že nejsou ovladače pro grafické karty intel integrované přímo v CPU, takže pokud je na počítači instalovaný systém Win7, musí být v počítači použita dedikovaná grafická karta a integrovanou grafiku nelze využít. Proto je ve specifikaci požadována podpora ovladačů chipsetu/USB, dedikovaná grafická karta a profesionální verze operačního systému umožňující downgrade na starší verzi OS. Dodání předpokládáme s předinstalovanou aktuální verzí OS, ne s downgradovanou.
Zde je link na článek, kde je třeba i tabulka odpovídajících základních desek (a linky na web výrobce) s podporou Win7 ovladačů
https://www.anandtech.com/show/13201/intel-preps-h310-revision-with-win7-coffee-lake-support
Zadavatel předpokládá, že lze požadavek splnit dostupnými komponentami a nebude akceptovat PC, které má ovladače pouze pro Windows 10.